WĘDKOWANIE

Zanim przystąpisz do wędkowania możesz skorzystać z kilku rad opracowanych przez wędkarzy angielskich ?
Oto one:

1. Nastaw się wyłącznie na jedną metodę połowu przez dłuższy czas.
Pozwoli to na wypróbowanie różnych rozwiązań. Będziesz mógł uzupełnić, skompletować sprzęt, a szczególnie akcesoria, które pozwolą stosować różne techniki i warianty łowienia.
Będziesz mógł dociekać, dlaczego wędkarska eskapada zakończyła się, powrotem o kiju, a następnym razem zastosować alternatywne rozwiązania.

2. Bądź cierpliwy.
Nie przeklinaj swojej decyzji o wyborze metody. Po prostu łów tak, jak postanowiłeś.
Na inne techniki przyjdzie czas, kiedy o swojej będziesz wiedział wystarczająco wiele, by muc dawać rady innym.

3. Wykorzystuj każdą dogodną chwilę ,aby iść na ryby.
Weź pod uwagę potrzeby swych bliskich, ale umiej bronić prawa do uprawiania swojej pasji.
W przeciwnym wypadku w twoim otoczeniu będzie mnóstwo nieszczęśliwych osób z tobą na czele.

4. Uwierz w doświadczenie i rady wędkarzy bardziej zawansowanych od Ciebie.
Jeśli wydaje Ci się że wiesz lepiej, że masz doświadczenie , które pozwala Ci więcej złowić, pomyśl , spróbuj i wybierz własną drogę . Tak będzie szybciej.

5. Nawet jeśli Ci bierze jak nigdy powściągnij się i w takiej sytuacji spróbuj innych rozwiązań .
To najlepsza szansa na sprawdzenie swoich i cudzych przemyśleń . Takie momenty nie są częste nad wodą , wykorzystaj je więc , by muc lepiej łowić w gorszych okolicznościach. Nie łów wówczas ryb – łów wiedzę , która Ci się przyda kiedy ryby nie będą brać .

6. Nie daj się namówić na inną technikę ,
nawet kiedy jedziesz z kolegami znającymi wodę i mającymi sukcesy , posługuj się swoimi wędkami, sprzętem i metodą, którą wybrałeś.

7. Nawet kiedy podejrzałeś skuteczny sposób na łowienie , nie przezbrajaj wędek natychmiast.
Skonfrontuj to ze swoją wiedzą, z zawartością pudełek i spróbuj dość do tego, czemu jemu bierze a dla czego ty nie masz efektów .

8. Mimo cierpliwości i uporu w preferowaniu ulubionej metody, nie uważaj ją za najlepszą na świecie.
Tak bowiem nie jest. Niekiedy jakiś element zaczerpniętych z innych technik łowienia morze odmienić Twoje całe wędkarskie życie.

9. Nie musisz mieć sprzętu z górnej półki
– cała tajemnica sukcesów w wędkarstwie tkwi w Twojej głowie, w tym co się dzieje pod wodą i w najlepszym, na jakie Cię stać oprzyrządowaniu Twojej wędki.
Nie cena zestawu się liczy ale wielość rozwiązań, które potrafisz dzięki niemu zastosować.

10. Pomagaj innym, którzy łowią Twoją metodą.
Jeśli będziesz dawał to co wiesz, odwdzięczy Ci się nie tylko kolega po kiju, ale przede wszystkim woda.

OGRANICZENIA DOTYCZĄCE SPORTOWO-REKREACYJNEGO POŁOWU RYB W MORZU

A- NA MORZU TERYTORIALNYM OBOWIĄZUJĄ WYMIARY OCHRONNE DLA NASTĘPUJĄCYCH GATUNKÓW RYB

- certy.........................30 cm
- leszcza.....................40 cm
- okonia......................17 cm
- płoci.........................20 cm
- sandacz...................45 cm
- siei...........................40 cm
- szczupaka................45 cm
- pstrąga tęczowego..40 cm
- węgorza...................50 cm


B - OKRESY OCHRONNE DLA NASTĘPUJĄCYCH GATUNKÓW RYB ŁOWIONYCH W MORZU

- łososia i troci - w terminie od dnia 15 września do dnia 15 listopada w
4-milowym pasie wód przybrzeżnych z wyłączeniem wód w granicach właściwości terytorialnej Okręgowego Inspektoratu Rybołówstwa Morskiego w Gdyni.
- sandacz w terminie od dnia

a) 25 marca do 10 maja na obszarze wód na zachód od południka 160°40'00" długości geograficznej wschodniej

b) 10 kwietnia do dnia 31 maja na obszarze wód po miedzy południkiem 160°40'00" a 19°21'00" długości geograficznej wschodniej

c) 20 kwietnia do 10 czerwca na obszarze wód na wschód od południka 19°21'00" długości geograficznej wschodniej.

- jesiotra ostronosego w terminie od dnia 1 stycznia do 31 grudnia na obszarze morza terytorialnego i w polskiej wyłącznie strefie ekonomicznej;

- węgorza w terminie od dnia 15 czerwca do 15 lipca na obszarze morza terytorialnego i w polskiej wyłącznie strefie ekonomicznej

C - ILOŚCI RYB, KTÓRE MOŻNA WYŁOWIĆ W CIĄGU DOBY

- łosoś i troć ( łącznie 2 szt. )
- węgorz 2 szt.
- pstrąg tęczowy, sandacz, szczupak
( łącznie 3 szt )
- lin 5 szt.
- belona 5 szt.
- dorsz 7 szt.
- leszcz 10 szt.
- śledź 5 kl.
- w przypadków innych gatunków niż wymienione , z wyjątkiem babki byczej
( łącznie 5 kg.)

Ograniczenia nie dotyczą połowów w czasie zawodów sportowych.


W niektórych przypadkach zwłaszcza przy wędziskach karpiowych , wartość ciężaru wyrzutu podawane są w funtach (LBS) takie określenie oznacza wagę zestawu wędkowego potrzebna do wygięcia szczytówki pod kątem 90°. W przeliczeniu na polskie parametry , czyli ciężar wyrzutu podawany w gramach wygląda to jak w tabeli

KRZYWA UGIĘCIA W LBS
CIĘŻAR WYRZUTU W GRAMACH
2
20-80
2,25
30-90
2,5
40-110
2,75
50-130
3
60-140
3,5
70-150
4
80-180


DODATKI ZAPACHOWE DO ZANENT I PRZYNENT

ANYŻ – ulubiony zapach płoci, świetnie wabi krąpie i ukleje dobrze komponuje się z kolendrą i koprem włoskim

WANILIA – karpie , leszcze i jazie skuteczna w każdych warunkach, polecana przy połowie karasi późnym latem


KOLENDRA – szczególnie lubiana przez duże leszcze doskonała w kompozycjach z anyżem i koprem włoskim


KMINEK – przy połowach płoci w wodach bieżących przyśpiesza przemianę materii


KOPER WŁOSKI – wzmaga apetyt wszystkich karpiowatych , świetnie wabi krąpie i ukleje


CZOSNEK – bardzo skuteczny na leszcze i płocie w wodach stojących , najlepiej sprawdza się w prostych kompozycjach do aromatyzowania białych robaków i ciasta na chłodne pory roku, zapobiega kiśnięciu zanęt i przynęt.


BANAN – na wszystkie karpiowate, przy po połowie w wodach zanieczyszczonych , można łączyć z innymi zapachami

LAWENDA – na wszystkie karpiowate , polecana do stosowania przez wędkarzy palących – szczególnie dobrze maskuje zapach nikotyny.


KOZIERADKA – nieodzowny dodatek do zanęt linowo – karasiowych także przy połowie płoci w głębokich czystych wodach.


KARMEL – doskonały do zanęt linowych , karasiowych a także na leszcze i karpie , do zanęt bazowych na pieczywie jasnym.


MIÓD – duże karpie i liny, do aromatyzowania kukurydzy i ciasta


RÓŻA – ulubiony zapach dużych karpi do aromatyzowania kukurydzy


GOŹDZIK – pożądany składnik mieszanek zapachowych do połowu leszczy na kanały i rzeki , dobrze komponuje się z cynamonem.


KOKOS – na wszystkie karpiowate , przy połowie w wodach zanieczyszczonych można łączyć z innymi zapachami.


CYNAMON – bardzo korzystny dodatek zanęt leszczowych i karpiowych na rzeki, dobrze komponuje się z goździkiem i wanilią.


TRUSKAWKA – sprawdza się w połowie leszczy, karpi oraz płoci w rzekach

Istnieją dodatki zapachowe w proszku, które stosuje się do aromatyzowania zanęt , samodzielnie wykonywanych kulek proteinowych ,ciast oraz białych robaków . Dzięki dużej trwałości w stanie suchym polecane do stosowane przy przygotowywaniu większej ilości zanęt ,, na zapas ‘’. Są to: WANILIA, CZOSNEK , KARMEL, MIÓD, ANYŻ – ulubiony zapach dużych karpi, do aromatyzowania kukurydzy.


SCOPEX – kompozycja owocowa dla kulek proteinowych , rewelacja łowisk karpiowych zachodniej Europy.


LAKTOWANILINA LAKTOZA – aromat na bazie węglowodanowo – proteinowej, do kulek proteinowych


MIGDAŁ – aromat do zanęt karpiowych i kulek proteinowych.


SER – do kulek proteinowych na karpia oraz ciasta na brzany. Do budowy zanęt stosuje się dodatkowo różne składniki smakowo- zapachowe , wiążące, smużące które są także dostępne w handlu jako odrębne substancje.

5. ZIARNA




KONOPIE – stosowane jako karma dla ptactwa ozdobnego , po zmieleniu stają się doskonałym dodatkiem do zanęt a po zaparzeniu są skuteczną przynętą na wszystkie karpiowate , niezastąpioną o każdej porze roku . W zanętach występuje głównie jako dodatek wabiący.


KOPRA – w handlu w postaci białych płatków kokosowych . Mocno zmielone , nadają w kukach i w zanęcie niepowtarzalnego aromatu oraz tworzą charakterystyczne mini kolce .


LEN - zastosowanie ma głównie mielone ziarno , przez co uzyskuje się dość tłustą, wabiącą mączkę . Jako prażone lub gotowane ziarno doskonałe na płocie


ARCHID - w postaci mączki ma ogromne właściwości wabiące na karpiowate , a już da karpi jest prawdziwym przysmakiem.


SŁONECZNIK – jako dodatek w popularnych mieszankach dla gołębi , które powszechnie stosujemy . Ziarno słonecznika jest mocno sycące , dlatego stosowanie jest jako zanęta w trakcie długotrwałego przygotowywania łowiska .


PROSO – tak jak słonecznik jest stosowane jako dodatek wabiący i spulchniający zanęty.

KUKURYDZA – najczęściej dodawana do zanęt w różnych postaciach , płatki – składnik pobudzający ( przywołujący ) , kasza – objętościowy i obciążający . Zaparzona kasza doskonała w łowieniu dużych ryb , zwłaszcza karpi ,leszczy ,linów.

DODATKI PIEKARNICZE



BISZKOPT – bogaty w glukozę składnik zyskiwany z mielenia różnego rodzaju słodkich ciastek na bazie mąki pszennej oraz jaj i cukrów , który ma właściwości sycące i zlepiające . Poprawia zdecydowanie smak zanęt .


SUCHARY – zmielone , lekko opieczone i przesiane pieczywo tostowe. Doskonały składnik sycący i smużący o właściwościach klejących . Może jednak spowodować kwaśnienie zanęt .


BUŁKA TARTA – najlepiej z własnej produkcji po zmieleniu świeżych ususzonych bułek , po przesianiu dodawana jako baza do zanęty, a w postaci grubo mielonej jako baza zanęt karpiowych i leszczowych.


OTRĘBY PSZENNE – ponownie zmielone dodają zanętom puszystości ale mają także właściwości zlepiające



PROSZEK Z BIALEK LUB ALBUMINA JAJECZNA – wysokoproteinowy dodatek stosowany w kulkach i uznany za doskonały składnik w zanętach na łowiskach przełowionych lub o dużej presji wędkarskiej jest dodatkiem , który pobudza karpie i karpiowate do żerowania.



Produkowana jest głównie z odpadów rybnych najbardziej poszukiwana pochodzi z makreli i dorsza . Powinna być produktem naturalnym . Wysokobiałkowy składnik kulek proteinowych oraz ciast przynetowych dozowany w ilościach ok.15% . Posiadający w sobie ok. 60-65% białka oraz aminokwasy . Stymuluje łaknienie karpiowatych oraz wzmacnia smak produktów . Popularna jest też mączka krewetkowa lub wyciąg z kryla.






MLEKO W PROSZKU – bardzo dobry dodatek w kulkach oraz w zanętach sypkich . Bardzo wysoka zawartość protein i minerałów . Posiada i tłuszcze , ale to uzależnione jest od rodzaju takiego mleka ( odtłuszczone bądź pełnotłuste ) . Latem może wywoływać fermentację zanęty , dlatego dozujmy ostrożnie , aby nie uzyskać efektu zakwaszonego łowiska.


 

PZW Malbork






WITAMY NA STRONIE INTERNETOWEJ
CZŁONKÓW I MIŁOŚNIKÓW NASZEGO KOŁA





OGŁOSZENIA


KOŁO GARNIZONOWE NR 23 W MALBORKU INFORMUJE WĘDKARZY, ODNOŚNIE OPŁAT ZA WĘDKOWANIE W 2020.R
OPŁATY PRZYJMOWANIE BĘDĄ W SKLEPIE WĘDKARSKIM ,,RYBKA” UL. M. KONOPNICKIEJ 2B/1 OD PONIEDZIAŁKU DO PIĄTKU
OD GODZ. 9:00 DO 17:00
ORAZ W SOBOTĘ OD 9:00 DO 14:00

KONTAKT ZE SKARBNIKIEM POD NUMEREM TELEFONU 600-940-776


KOMUNIKAT

W ZWIĄZKU Z ZAGROŻENIEM KORONAWIRUSEM COVID-19 ORAZ NA PODSTAWIE OFICJALNEJ REKOMENDACJI POLSKIEGO RZĄDU,
MINISTERSTWA SPORTU O "ODWOŁANIU WSZELKICH IMPREZ SPORTOWYCH, ZGRUPOWAŃ ORAZ ZGODNIE Z SUGESTIĄ GŁÓWNEGO KAPITANATU
SPORTOWEGO PRZY ZG PZW W WARSZAWIE, PREZYDIUM ZARZĄDU OKRĘGU POLSKIEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO W ELBLĄGU, ORAZ KOŁO GARNIZONOWE NR 23 W MALBORKU W TROSCE O BEZPIECZEŃSTWO ZAWODNIKÓW, SĘDZIÓW I ORGANIZATORÓW, POSTANOWIŁO
ODWOŁAĆ, W TERMINIE DO KOŃCA MAJA 2020 ROKU, WSZELKIE ZAWODY WĘDKARSKIE WYNIKAJĄCE Z TERMINARZA IMPREZ.




KOMUNIKAT

UWAGA WĘDKARZE. KOMUNIKAT W ZWIĄZKU Z COVID - 19

W zwiazku z ogłoszonym w dniu 16 kwietnia 2020 r. Rozporzadzeniem Rady Ministrów zmieniajacym rozporzadzenie w sprawie ustanowienia okreslonych ograniczeń, nakazów i zakazów w zwiazku z wystąpieniem stanu epidemii, zamieszczamy informację przekazaną z Sekretariatu Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w sprawie możliwości uprawiania amatorskiego połowu ryb. Oto treść komunikatu: Departament Rybołówstwa uprzejmie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 10 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. z 2020 r., poz. 658 z późn. zm.) zakaz przemieszczania się osób przebywających na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej obowiązuje do 19 kwietnia 2020 r. Zgodnie z zapowiedziami Prezesa Rady Ministrów tego konkretnego zakazu Rząd nie zamierza przedłużać, co oznacza, że z dniem 20 kwietnia 2020 r. obostrzenia w tym względzie nie będą obowiązywały, tym samym wędkarze będą mieli możliwość prowadzenia połowów amatorskich zarówno na łowiskach stawowych, jak i w obwodach rybackich (gł. jezorach, rzekach i zbiornikach zaporowych). Pamiętać jednak trzeba o pozostałych środkach bezpieczeństwa, które zostały wprowadzone i będą obowiązywać w przestrzeni publicznej, takich jak zasłanianie nosa i ust (np. maseczkami), czy zachowanie dystansu od innych osób (min. 2 m). Należy również pamiętać o obowiązujących przepisach ochronnych i innych uwarunkowaniach wynikających z ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 2019 r., poz. 2168 j.t.) i jej przepisów wykonawczych. Należy między innymi mieć na uwadze, że amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu (kartę wędkarską lub kartę łowiectwa podwodnego), a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa – posiadająca ponadto jego zezwolenie. Rozporządzenie Rady Ministrów: http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000067401.pdf






Wczoraj dotarła do nas informacja, odnośnie rury spustowej przy zakładzie Sonac Uśnice.
Z rury wydobywa się okropny fetor, a do rzeki Nogat spływają zanieczyszczenia.
Podobno w okolicy rury spustowej pływają śnięte ryby, a niektórym rybom spod skrzeli wydobywa się krew.
Proszę o PILNĄ interwencję w tej sprawie, pomiary wody przy rurze spustowej.
Nie możemy dopuścić, aby rzeka Nogat ponownie została zanieczyszczona!
Z góry dziękuje Wszystkim za poważne podejście do tego tematu.
W załączniku przesyłam zdjęcia wykonane w dniu 23.04.2019.
do wiadomości:
1) Wojewódzki Inspektorat Środowiska w Gdańsku
2) Biuro PZW Elbląg
3) Powiat Sztum
4) Wydział Środowiska i Rolnictwa w Starostwie Powiatowym Malbork
5) Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna Malbork
6) Burmistrz Miasta Sztum
7) Koło Garnizonowe nr 23 w Malborku
8) Łukasz Z.

-- Pozdrawiam,
B. Pysz

Ten problem był już nie raz poruszany ale nikogo to nie obchodzi myślę że jeśli w tej sprawie nie zainteresują się nasze władze i Wojewódzki Inspektorat Środowiska w Gdańsku poruszymy tą sprawę wraz z telewizją.




SKLEP WĘDKARSKI ,,RYBKA''

kliknij na zdjęcie





ZASADY WĘDKOWANIA NA WODACH OKRĘGU ELBLĄG W 2019


Załącznik do uchwały Prezydium Zarządu Okręgu nr 45/2018 z dnia 25.10.2018 r.
Zasady dokonywania amatorskiego połowu ryb na wodach użytkowanych lub udostępnionych przez Okręg PZW w Elblągu Osoby dokonujące amatorskiego połowu ryb na wodach użytkowanych lub udostępnionych do wędkowania obowiązują wymiary, okresy ochronne i limity zgodne z Regulaminem Amatorskiego Połowu Ryb PZW, który dostępny jest na stronie internetowej www.pzw.elblag.pl. Dodatkowe przepisy określa treść uchwały Prezydium Zarządu Okręgu PZW w Elblągu nr 45/2018 z dnia 25.10.2018r. o następującej treści:

1. Zakaz amatorskiego połowu ryb ze sprzętu pływającego na :

- j. Białym
- j. Kaniewo (Koniecwałd)
- j. Miejskim w Kisielicach
- j. Kościeleczki
- j. Krzykosy
- j. Licze
- j. Pastwa
- j. Pięknym (Bakutil)
- j. Podzamcze
- j. Rakowym
- j. Rakowiec
- stawach w Bornitach
- stawach w Korzeniewie
- stawach pożwirowych w Miniętach
- j. Wandowo

2. Zakaz amatorskiego połowu ryb w porze nocnej ze sprzętu pływającego na jeziorach:

- Balewo
- Kuksy
- Tywęzy

3. Zakaz amatorskiego połowu ryb ze sprzętu pływającego na j. Dąbrówka w terminie od 01.01. do 31.05.

4. Wymiary ochronne:

- Boleń – do 40 cm i od 70 cm
- Karp – od 55 cm (staw Piekiełko w Braniewie i j. Podgórz)
- Płoć do 15 cm (nie obowiązuje na jeziorze Kuksy i na jeziorze Sztumskim oraz na zawodach wędkarskich organizowanych na żywej rybie)
- Okoń do 18 cm i od 40 cm
- Szczupak – do 50 cm i od 90 cm (na j. Drużno wymiary ochronne szczupaka – do 60 cm i od 80 cm)
5. Okres ochronny okonia w terminie od 1.03. do 30.04.
6. W rezerwacie przyrody „Ostoja bobrów na rzece Pasłęce” obowiązuje zarządzenie w sprawie zadań ochronnych Dyrektora RDOŚ w Olsztynie lub zapisy planu ochrony rezerwatu (w momencie jego zatwierdzenia).
7. W rezerwacie przyrody Jezioro Drużno obowiązują zapisy planu ochrony rezerwatu.
8. Zakaz wypuszczania złowionego karasia srebrzystego i używania go jako przynęty.
9. Zakaz trollingowania na wodach znajdujących się w rezerwatach przyrody, w tym: na j. Drużno, rz. Pasłęka i zb. Pierzchalskim.
10. Zakaz spinningowania w okresie od 01.01. do 30.04. na całym półwyspie i brzegu poniżej elektrowni wodnej Rakowiec (Malbork) – rz. Nogat.
11. Zakaz spinningowania w okresie od 1.01. do 31.05. na prawobrzeżnej odnodze rz. Pasłęka przy pompie Młoteczno nr 4 oraz odcinku rz. Pasłęka od 100m w górę do 100 m w dół w/w odnogi.
12. Na wodach rz. Elbląg w granicach Portu Elbląg, w okresie od 15.09. do ostatniego dnia lutego nie można prowadzić połowów wędką:

1) w godzinach od 17:00 – 7:00;
2) metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną „metodą spinningową”,
3) wędką z przymocowaną linką zakończoną więcej niż jednym przyponem uzbrojonym w więcej niż jeden haczyk o więcej niż jednym ostrzu.
13. Na rzekach lub odcinkach rzek: Banówka, Bauda, Biebrza Warmińska, Drwęca Warmińska, Dzierzgoń, Liwa, Łaźnica, Omaza, Srebrny Potok, Wałsza, Wąska obowiązują dodatkowe przepisy zamieszczone w Informatorze Krainy Pstrąga i Lipienia.
14. Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości brzeg w promieniu 5 m od zajmowanego stanowiska

! Wymiar ochronny ryby stanowi długość od początku głowy do najdalszego krańca płetwy ogonowej


B – OKRESY OCHRONNE RYB




- boleń - od 1 stycznia do 30 kwietnia
- brzana - od 1 stycznia do 30 czerwca
- brzanka i brzanka karpacka - od 1 stycznia do 31 grudnia
- certa –
a) w rzece Wiśle od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 września do 30 listopada
b) w rzece Wiśle powyżej zapory we Włocławku i w pozostałych rzekach od 1 stycznia do 30 czerwca
- głowacica – od 1 marca do 31 maja
- lipień - od 1 marca do 31 maja
- łosoś –
a) w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku od 1 października do 31 grudnia o w pozostałym okresie obowiązuje zakaz połowu od czwartku do niedzieli
b) na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 grudnia do końca lutego, w okresie od 1 marca do 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu od piątku do niedzieli
c) w pozostałych rzekach od 1 października do 31 grudnia
- miętus – od 1 grudnia do końca lutego
- pstrąg potokowy –
a) w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach od 1 września do 31 stycznia
b) w pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia
- sieja – od 15 października do 31 grudnia
- sielawa - od 1 października do 31 grudnia
- sandacz - od 1 stycznia do 31 maja
- sapy - od 1 kwietnia do 31 maja
- sum-
a) w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 marca do 31 maja
b) w pozostałych wodach od 1 listopada do 30 czerwca
- szczupak od 1 stycznia do 30 kwietnia
- świnka od 1 stycznia do 15 maja
- troć –
a) w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku od 1 października do 31 grudnia w pozostałym okresie obowiązuje zakaz połowu od czwartku do niedzieli
b) na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia od 1 grudnia do końca lutego w okresie od 1 marca do 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu od piątku do niedzieli
c) w pozostałych rzekach od 1 października do 31 grudnia
- troć jeziorowa od 1 września do 31 stycznia
- węgorz od 1 grudnia do 31 marca.

Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień .

C - LIMITY ILOŚCIOWE RYB DO ZABRANIA Z ŁOWISKA



1. W ciągu tygodnia ( od poniedziałku do niedzieli )- głowacica - 1 sztuka
2. W ciągu doby ( w godz 0:00 do 24:00 ) - SUM - 1 sztuka - troć jeziorowa, troć wędrowna, łosoś ,sandacz, szczupak, sieja, boleń - (łącznie 2 sztuki)
- lipień, pstrąg potokowy ( łącznie 3 sztuki )
- lin 4 sztuki
- certa 5 sztuk
- węgorz 2 sztuki
Łączna ilość złowionych i zabranych z łowisk ryb wymienionych gatunków nie mirze przekroczyć 10 szt. w ciągu doby.
3. dopuszcza się zabranie z łowisk ryb innych gatunków nie wymienionych wyżej, w ilościach nie przekraczających 5 kg. w ciągu doby.
4. limity nie dotyczą amura, tołpygi, krąpia, karasia srebrzystego ,leszcza, pstrąga tęczowego i pstrąga źródlanego a także raków pręgowatych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka, czebaczek amurski, sumik karłowaty których po złowieniu nie wolno wypuszczać do łowiska w którym je złowiono ani do innych wód.

Uprawniony do rybactwa w obwodzie rybackim w uzasadnionych przypadkach ma prawo do zaostrzenia wymiarów okresów ochronnych i limitów ilościowych ryb. łowienie ryb podczas zawodów wędkarskich regulują odrębne przepisy zawarte w ,,Zasadach Organizacji Sportu Wędkarskiego.

D - ZAKAZOWI POŁOWÓW WĘDKARSKICH PODLEGAJĄ NASTĘPUJĄCE GATUNKI RYB PRAWNIE CHRONIONYCH

- alosa
- babka czarna, babka szczupła, babka czarnoplamka
- babka mala
- babka piaskowa
- ciosa
- dennik
- głowacz pręgowaty, głowacz białopłetwy
- iglicznia
- jesiotr zachodni
- jesiotr ostronosy
- kiełb białopłetwy
- kiełb Kesslera
- koza
- kur rogacz
- minogi wszystkie gatunki
- parposz
- piekielnica
- piskorz
- pocierniec
- różanka
- strzeble wszystkie gatunki
- śliz

Przedmiotem amatorskiego połowu nie mogą być: rak błotny i rak szlachetny



NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANE RODZAJE WĘDZISK TO:



1. BATY
Najprostszy typ teleskopowego wędziska od 3 do 9 m do łowienia tzw. Pełnym zestawem ze spławikiem, bez przelotek i kołowrotka , najczęściej stosowany do wędkowania na jeziorach lub stawach , ale i rzekach z wolnym nurtem.

2. TYCZKI
Wyczynowe wędki nasadowe z możliwością odłączenia elementów o długości od 7 do 13 m do łowienia tzw. skróconym systemem i gumowym amortyzatorem.

3. BOLONKA
Wyczynowe wędki nasadowe z przelotkami na wysokich stopkach o długości 5 do 7 m którymi dobrze się łowi na rzece ze średnim lub szybkim nurtem techniką przepływanki oraz przepływanki z przytrzymaniem . Wędzisko powinno być dłuższe o 1,5 m od głębokości łowiska.

4.CASTINGOWE I JERKINGOWE
Wędziska spinningowe dostosowane do łowienia drapieżników na metodę tzw. Jerkowania , najczęściej z użyciem zestawu bocznego troka , z miękką szczytówką o różnym kącie ugięcia ( co oznacza się odpowiednim kolorem ). Wędki castingowe są bardziej miękkie , a jerkinowe – sztywne z ciężarem wyrzutu od 80 do nawet 400 gram.

5. DROP SHOOT
Wędziska spinningowe do łowienia drapieżników z użyciem zestawu tzw. drop shota. Mają charakterystyczną czułą szczytówkę , która pozwala na pełną kontrolę przynęty na wędce. Dobrze łowi się nimi z łodzi lub wysokiego brzegu.

6. FEDERY
Wędziska 3,30 do 3,90 m do połowu gruntowego z zastosowaniem tzw. Drgającej szczytówki ( często wymiennej ) i koszyków zanętowych. Ciężar wyrzutu dostosowuje się do siły uciągu nurtu.

7.GRUNTÓWKI
Ciężkie wędziska ze szczytówkami z włókna szklanego w jaskrawym kolorze do łowienia metodą gruntową w rzekach o silnym uciągu a także w połowach nocnych .

8. KARPIOWE
Jak sama nazwa wskazuje , dla miłośników łowienia karpia, najczęściej segmentowe , mocne wędziska do dalekich wyrzutów do ustawienia na podpórkach z możliwością zamontowania dużych kołowrotków z dużym zapasem żyłki lub plecionki.

9. MATCHOWE
Na rzeki i jeziora, do łowienia metodą odległościową ( angielską ), najczęściej segmentowe z 14 do 16 nie dużymi przelotkami na wysokich stopkach zapewniającymi bardzo dalekie wyrzuty , do łowienia ze szczytówką zanurzoną w wodzie i żyłką tonącą

10. MORSKIE
Ciężkie i mocne wędziska segmentowe do łowienia ryb morskich z kutrów i łodzi z silnymi przelotkami ,często w postaci rolek, z uchwytami do dużych kołowrotków lub multiplikatorów.

11. MUCHÓWKI
( wędziska muchowe ) obecnie najczęściej z włókna węglowego, z tylnym mocowaniem do kołowrotka, z przelotkami do sznura odpowiedniego do łowienia tzw. Metodą sztucznej muchy.

12. PICKERY
Wędki do połowu na grunt z łodzi lub wysokiego brzegu z miękką i elastyczną szczytówką.

13. PODLODOWE
Bardzo krótkie od 30 cm do 1,5 m , idealne do łowienia z lodu z zastosowaniem przynęt naturalnych i mormyszek a także przynęt sztucznych.

14. SPINNINGOWE
Od 1,8 do 3 m najczęściej teleskopowe i segmentowe , do łowienia drapieżników z łódki i z lądu ( np. szczupak, okoń, sandacz, sum co bywa odpowiednio oznakowane ). Tu wyróżnia się różne odmiany wędzisk spinningowych ( w zależności od metody łowienia ), a także ich długości . Wędziska powyżej 2,70 m składane segmentowo nazywa się spinerami.

15. SURFCATINGOWE (PLAŻOWE)
Umożliwiające bardzo dalekie rzuty zestawów gruntowych z morskiej plaży lub nadrzecznego brzegu charakteryzują je duża moc i wytrzymałość oraz odpowiednie osłony poszczególnych elementów z przelotkami przed zanieczyszczeniami piaskiem.

16. TELESKOPOWE Z PRZELOTKAMI
Uniwersalne wędki od 3 do 6 m, najczęściej używane przy połowach z łodzi , pomostów w rzekach jako przystawka w jeziorach i stawach do niedalekich wyrzutów zestawu w metodzie spławikowej i żywcowej.

17. UKLEJÓWKI
Najczęściej krótkie i sprężyste 3-4m wędki teleskopowe bez przelotek z przelotkami do szybkiego łowienia małych ryb.

Wędzisko w połączeniu z linką zakończone haczykiem z przynętą stanowi zestaw wędkowy o skuteczności , którego decyduje odpowiedni dobór rozmiarów haczyka odpowiedniego dla rodzaju przynęty , który musi zachować jak najbardziej naturalny wygląd i właściwości. Możliwe sposoby doboru prezentuje
tabela opracowana przez M. Kluczka z ,, Wiadomości Wędkarskich


NR HACZYKA
26 24 22 20 18 16 14 12 10
8
6
4
2
1
1/0 2/0
SZEROKOŚĆ KOLANKA W MM1,8
2,1
2,4
2,7
3
3,5
4
4,5
5,5
6,5
7,5
9,0
10,5
11
12
13


RODZAJE NAJBARDZIEJ POPULARNYCH PRZYNĘT I MOŻLIWOŚCI ICH ZASTOSOWANIA NA HACZYKACH

larwa ochotkixxxxx---------
pinka--xxxx--------
biały robak-- - - x x - - - ---- -
kilka białych robaków---- - x x x x
x
x
---
ziarno kukurydzy -- - - - x x xxx- ---
czerwony robak-- - - - -- x x-- -- -
kilka czerwonych robaków----- - - - - xxx--
rosówka-- - - - - - - - xx xx -




Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.
Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku.
Zanęta powinna wytwarzać smugę rozchodzącą się w wodzie w celu wabienia ryby.
Następnie zanęta musi dać rybom coś do jedzenia, żeby stały w łowisku, lecz się nie nasyciły.
Zanęta jest swoistą naszą reklamą dla ryb. Ma pobudzać do żerowania, ale nie sycić.
Podstawowe składniki zanęt to:
baza
wypełniacze i składniki smużące
składniki pobudzające
składniki zapachowe i smakowe
Baza i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające i zapachowe.
Do składników podstawowych, czyli do bazy możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone oraz mocno wysuszony chleb.
Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana oraz kasza manna.
Składniki smużące to mleko w proszku, torf oraz kreda.
Składniki pobudzające to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, mielony słonecznik, arachid oraz coco belge.
Do składników zapachowych zaliczamy wszelkie olejki i naturalne dodatki takie jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk lub kozieradka.
Składniki smakowe to cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa i kakao.
Możemy zwiększyć atrakcyjność zanęty dodając do niej dodatki ruszające, czyli białe robaki, pinki lub ochotkę.
Bardzo ważny jest też kolor zanęty. Źle dobrany może odstraszyć ryby z łowiska. Jasnej zanęty nie należy używać w łowisku z ciemnym podłożem i na odwrót.


4. DODATKI ZAPACHOWE DO ZANĘT I PRZYNĘT





W HANDLU DODATKI ZANĘTOWE MOŻEMY ZNALEŹĆ W POSTACI RÓŻNIE OZNAKOWANYCH SUBSTANCJI .
OTO LISTA NAJPOPULARNIEJSZYCH :

1.Arachid Preanut
2.Biszkopt czerwony Red biscuit
3.Biszkopt żółty Yellow biscuit
4.Bułka prażona Brown bread crumb
5.Bułka czerwona Red bread crumb
6.Bułka żółta Yellow bread crumb
7.Copra – melasa Coprah – melasse
– przy połowie dużych leszczy.
8.Coco – belge
- Mączka z orzecha kokosowego, która ma silne właściwości przeczyszczające
9.Dynia prażona Grilled pumpkin seed
- Smakowy dodatek do zanęt leszczowych
10.Epiceine
- Biszkopt prażony miodowy Epiceine – grilled
- Na karpie i leszcze
11.Grys kukurydziany Crushed com
12.Kasza kukurydziana Com groats
13.Konopie ziarno Hemp seed
14.Mączka kukurydziana Com meal
15.Mączka orzechowa Nut meal
- Dodatek smakowo zapachowy do zanęt leszczowo karpiowych
16.Mączka orzech . Tygrys Tiger nut flour
- Moczyć 48 h. gotować . Bardzo dobry do nęcenia i połowu karpi i amurów
17.Mączka piernikowa Honey bread
- Dodatek do zanęt leszczowych . Mączka sojowa
- Wysokobiałkowy składnik zanęt karpiowych . Niezbędny składnik kulek proteinowych
18. Odchody gołębie
- Po namoczeniu idealny na duże płocie
19. Pastoncino czerwone Pastoncino red
- Dodatek zapachowo smakowy do zanęt na leszcze , płocie i jazie
- Długo utrzymuje ryby w łowisku
20.Pieczywo fluo żółte Yellow fluo bread
- Dodatek do zanęt na leszcze i karpie, który silnie pobudza ryby do żerowania
21.Pieczywo fluo pomarańczowe Orange fluo bread crumb
- Dodatek do zanęt na karpie ,płocie i jazie , silnie pobudza ryby do żerowania
22.Siemię prażone Grilled flax seed
- Dodatek do zanęt na karpie , amury i duże ryby rzeczne
23.Słodki suchar Sweet rusk, TTX
24. Makuch kukurydziany Com oilcake – zalać zawartość opakowania ok. 0,5 l wody .
Odstawić na 15 min. Doskonały dodatek do zanęt na duże ryby karpiowate.



1. SMAKOWO-ZAPACHOWE




KARMEL – palony cukier, im mocniej tym ciemniejszy, ale i mniej słodki, dodawany w postaci proszku lub koncentratu.


MELASA – uzyskiwana po ostatnim etapie krystalizacji cukru. Głównie jako dodatek do zanęt , ale i do kulek , w których używana jest jako dodatek smakowy . Ma właściwości wiążące . Dobrze wabi karpie i leszcze. Dodaje się do kulek lub po rozcieńczeniu woda do sypkiej zanęty.


CUKIER – może być buraczany bądź trzcinowy. W zanętach i kulkach stosowany jako dodatek smakowy, najlepiej w postaci pudru. Posiada substancje słodzące , ale i klejące.


SŁODZIK – sztuczny środek słodzący . Jest to otrzymywany syntetycznie związek chemiczny, mający słodki smak i zastępuje ( substytut cukru ). Obecnie w zanętach wyparł popularny cukier i ma mniejsze właściwości do rozmywania bądź rozrzedzania.


MIÓD – morze być naturalny lub syntetyczny , najlepiej w formie ciekłej , który można stosować jako dodatek do zanęt lub dip do moczenia przynęt.


PV-1 – klej, który ma słodki smak i postać płatków lub proszku.

2. DODATKI MLECZNE



KAZEINA – białko pozyskiwane z mleka stosowane najczęściej jako dodatek do kul proteinowych


3. BIAŁKA ZWIERZĘCE



DAFNIA – potocznie nazywana rozwielitką oraz chruściki, kiełże, krewetki i inne skorupiaki. Suszone oraz sprasowane dostępne są w każdym sklepie zoologicznym , także z dodatkiem ślimaków .

KREW – sproszkowana jest składnikiem granulatu skutecznego na węgorze , a także sumy oraz karpie.